Uudised

Uudised

Eesti omavalitsuste talimänge võõrustas Tartu vald
2024-03-04 11:28:00

Nädalavahetusel, 2.-3. märtsil toimusid Tartu vallas, Tartus ja Otepääl juba kolmekümne üheksandat korda Eesti omavalitsuste talimängud, mis on suurim omavalitsustele suunatud sportlik mõõduvõtmine. Kokku üheksal spordialal võtsid omavahel mõõtu ligi 1200 sportlast 52 omavalitsusest, nii oma ala tipud kui (liikumis)harrastajad.

Tartu vallale tulid spordibaasidega appi Tartu linn, kus kaasaegses basseinis toimusid ujumisvõistlused. Otepää vallas kihutati traditsiooniliselt mäest alla nii mäesuuskade kui lumelauadadega. Õnneks võttis mägi 150 osalejat vastu heade lumeoludega ja mäesuusatajad said sellel hooajal nautida veel viimaseid laskumisi Eesti nõlvadel.
Suur rõõm on tõdeda, et aasta aastalt lisandub uusi omavalitsusi ja osalejaid, kes soovivad talvisest spordipeost osa saada. Juhtide võistlustel lööb kaasa aina enam omavalitsusjuhte, kes on spordipisikuga nakatunud ning peavad oluliseks koos kogukonnaga osalema tulla. Juhtide seas on nii vallavanemaid, linnapäid, volikogu esimehi ning abivallavanemaid ja volikogude aseesimehi. Nii võitis linnade arvestuses juhtide võistluse Eesti parim keskmaajooksja Deniss Ṡalkauskas.
Kui mängud olid avatud EMSL Jõud president Helir-Varldor Seederi poolt, võisidki mõõduvõtmised alata. Roheliste põldude vahel kulgenud valgel, suure töö ja hoolega ette valmistatud suusarajal startis 327 suusatajat. Pall visati õhku kolmel korvpalli areenil, kus 15 meeskonda ja 5 naiskonda asusid paremust selgitama.  Male ja kabe laudade taga pühiti argimured peast ja nuppe asus liigutama 15 kabe ja 20 male võistkonda. Algas vilgas mõttetegevus, kuidas vastasest parem olla. Lähte Spordihalli oli üles seatud 12 lauatennise lauda, kus ees-ja tagantkäe löökide seeriad kestsid hiliste õhtutundideni.

Kahe emotsioone täis võistluspäeva järel selgusid 39. Eesti omavalitsuste talimängude võitjad. Üle 8000 elanikuga valdade arvestuses võitis Tartu vald, kuni 8000 elanikuga valdade arvestuses Luunja vald, linnade arvestuses Rakvere.
Tublid olid kõik kolm Põlvamaalt osalenud omavalitsuste esindust! 52 osalenud (9 linna, 23 väiksemat, 20 suuremat valda) omavalitsuse konkurentsis saavutas Põlva valla esindus üldarvestuses 13.koha (suurte valdade grupis 6.koha), Räpina valla esindus 31. (väikeste valdade grupis 13.koht)  ja Kanepi valla esindus 36.koha (väikeste valdade grupis 15.koht).
Põlva vald osales juhi võistluses, murdmaasuusatamises (5. koht), meeste korvpallis (11. koht), males ja lauatennises (mõlemas 13. koht). Räpina vald lõi kaasa juhi võistluses ja naiste korvpallis (5. koht), Kanepi oli esindatud juhi võistluse ja ujumisega (18. koht).

Tulemused

Talimängud korraldas Eestimaa Spordiliidu Jõud koostöös Tartu vallavalitsuse, Tartu Valla Spordikooli ning Tartumaa Spordiliiduga. Suur tänu kaasaaitajatele ja sügav kummardus kõikidele osalejatele! Järgmised talimängud - 15. Eestimaa talimängud toimuvad 1.-2. märtsil 2025. aastal Tartu vallas.

Eesti omavalitsuste suvemängud toimuvad sellel aastal 17.-18. augustil Kuressaares. Kuuluda rahvarohkeimasse, õnnelike sportijate liigasse on suur rõõm! Kuressaares näeme!

Allikas: Eestimaa Spordiliit Jõud

Fotol (erakogust) Põlva valla suusatajad Kristiine Tamm ja Margit Avikson.

eu