Uudised

Uudised

Aprillis liigume südame terviseks
2023-04-19 13:48:00

Liikumisaasta fookuses on südame tervis ning selle tugevdamine regulaarse liikumise kaudu – kõndides, joostes, tantsides või muul moel mõõdukas tempos liikudes.

Meie maakonna liikumiharrastajad on õuehooajaga alustanud – aprilli esimesest teisipäevast startis o-sari Hatikul, kolmapäeviti liigume SÜDAME TERVISEKS! kÕNNikolmapäevakute sarjas Põlvas. Ja loomulikult iseseisev liikumine, kes kõnides-joostes, kes rattasõitu tehes!
Terviseradade jooksunädala raames 17. – 23. aprillini antakse tunnustatud jooksutreenerite poolt tasuta treeningõpetusi paljudel radadel üle Eesti. Jooksutunnid on mõeldud nii nendele, kes plaanivad jooksmisega alustada kui ka neile, kes juba sörkimas käivad. 
Põlvas juhendab jooksuhuvilisi täna, 19. aprillil Kenny Kivikas. Treeningu algus kell 18 Põlva staadionil. Haara võimalusest ning mine proovima!

Projekti KEPIKÕNNI EKSPRESS raames anname 25.-26. aprilil Põlvas ja Räpinas juhendatud tunde meie haridustöötajatele ja seeniorvanuses huvilistele.

KEPIKÕND – KELLELE JA MILLEKS?
Kõndimine sobib üldjuhul kõigile, sõltumata vanusest ja kehalisest vormist. Kui suudate kõndida, suudate teha ka kepikõndi, sest kepikõnd põhineb tavalise kõnni liikumismustril – vahelduval jalgade ja käte liikumisel. Keppidega on võimalik tavalisele käimisele lisada olulisel määral koormust, sest sellisel juhul rakenduvad intensiivsemalt töösse  ka käe- ja kerelihased. Õige tehnikaga kepikõnnil suureneb tavakõnniga võrreldes nii hapnikutarbimine kui ka kalorikulu ja võrreldes näiteks jooksmisega, ei tundu see enamusele inimestele nii koormav, st ollakse suutelised mõnusa enesetundega liikuma piisavalt pika aja jooksul ning seeläbi parandama oma südame-veresoonkonna tööd. Seetõttu peaksidki kepikõnniga tegelema näiteks liikumisharrastusega (taas)alustajad ja  vanemaealised inimesed.
Kepikõnd sobib väga hästi ka sportlikumale inimesele, kel on soov arendada baasvastupidavust, sest treeningu intensiivsust on võimalik tõsta oma käimistehnika parandamisega, maastiku varieerimisega ning intervalltreeningu kasutamisega. Käimiskeppe saab edukalt kasutada ka võimlemis-, painduvus- ning jõuharjutusteks ning siis saame rääkida juba kogu keha kaasavast funktsionaalsest treeningust.
Kepikõnd tundub küll lihtne, aga selleks, et kogeda selle ala eeliseid, tuleb tähelepanu pöörata õigele tehnikale. Kahjuks näeb liiga tihti inimesi, kes küll kõnnivad keppidega, aga ei rakenda neid eesmärgipäraselt kogu keha treeninguks. Seetõttu soovitame õige tehnika omandamiseks konsulteerida kepikõnni juhendajaga või tulla kepikõnni koolitustele, mida Eesti Kepikõnni Liit korraldab üle Eesti.
Veel paar plussi kepikõnni harrastamisel – ala harrastatakse värskes õhus, soovitavalt looduses. Looduses liikumine on üks vaimse heaolu säilitamise tegureid. Teiseks on kepikõndi võimalik harrastada nii üksi, kaaslasega kui (treening)grupis, kuidas keegi vajab ja soovib. Seega kokkuvõtteks saab tõdeda – kepikõndi harrastades on võimalik saavutada nii füüsiline, vaimne kui sotsiaalne heaolu – ühesõnaga tervis!

Põlvas ja Räpinas toimuvate koolituste sisu: Kordame üle kepikõnni tehnika algtõed ning katsetame mängulisi tegevusi käimiskeppidega. Liikumist kõnnikeppidega kombineeritakse jõu-, tasakaalu- ja koordinatsiooniharjutustega.  Sobib alustavale liikumisharrastajale, kuid inspireerib ka edasijõudnuid. Kestus kuni 1,5 - 2h. Juhendaja - Janne Tomberg, Kepikõnni ja liikumisharrastuse treener.

LIIKUMINE JA VÄRSKE ÕHK ON KÄTTESAADAVAIM ELIKSIIR SÜDAME TERVISELE!

Info:
Ingrid Muuga
Põlva Maakonna Spordiliit
tel. 5175848

eu